DAKkan: Het Mengelmoes - Onschaemte Stoutheijt & Wulpsche Bottigheên

Gene Bervoets & Koperkwintet Brassery

Na twee geslaagde edities in 2018 en 2020, komt het dakenfestival DAKkan op 16, 17 en 18 september 2022 terug naar Antwerpen. Het doel van het festival is om zoveel mogelijk daken cultureel open te stellen voor publiek.

HET MENGELMOES
ONSCHAEMTE STOUTHEIJT & WULPSCHE BOTTIGHEÊN 


Gene Bervoets & Koperkwintet Brassery
DAKkan-concert


Gene Bervoets brengt Het Mengelmoes op het dak van de hogeschool: een selectie liederen uit het Antwerpse verzamelhandschrift Het Mengelmoes van 1696. Dit anonieme handschrift, dat onder de radar van de censor bleef, biedt een unieke inkijk in de onofficiële, door de Kerk niet-goedgekeurde Antwerpse cultuur aan het einde van de zeventiende eeuw. Geen geestelijke gezangen en religieuze liedteksten, maar wel seks, volkse humor, de duivel, overmatig drankgebruik, geweld, libertinisme en pornografie: Het Mengelmoes bevat het allemaal. Met Onschaemte Stoutheijt & Wulpsche Bottigheên brengt Gene Bervoets het Antwerpen van 330 jaar geleden, ongecensureerd en zoals het echt was naar het dak van de Thomas More-hogeschool!

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Antwerpse ensemble Koperkwintet Brassery. Voor Onschaemte Stoutheijt & Wulpsche Bottigheên gebruikt Brassery, de authentieke, drie eeuwen oude melodieën waarop de liederen in Het Mengelmoes origineel zijn geschreven. Ook die melodieën, waarvan er enkele zijn gecomponeerd door Jean-Baptiste Lully, de hofcomponist van Lodewijk XIV, kenmerken de volkse cultuur in laat-zeventiende-eeuws Antwerpen.

De teksten en melodieën in Het Mengelmoes werden voor zijn doctoraatsproefschrift onderzocht door dr. Sven Molenaar, verbonden aan de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Momenteel bereidt hij een boek voor waarin hij ‘alternatieve literatuur in Antwerpen aan het einde van de zeventiende eeuw’ voorstelt aan het grote publiek.
Met:

Gene Bervoets – zang
Bart Wils – accordeon
Koperkwintet Brassery o.l.v. Marc Goris – muziek
Sven Molenaar – teksten, concept
 

Meer info over het festival: DAKkanPraktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • VVK: 12 euro
  • Kassa: 14 euro
  • Kansentarief: 3 euro

Extra

Zondag 18 september 11uur
Zondag 18 september 14uur
Locatie: Thomas More, campus Sint Andries, sint andriesstraat 2, 200 Antwerpen
Tickets: 12/14 euro