“Af en toe moet een mens iets doen. Ge kunt blijven kijken en geen kloten doen. Daar kunt ge een heel leven mee vullen. Maar af en toe moet ge toch iets doen.’

Ieder jaar in augustus gaat bij de uit Antwerpen gevluchte herbergier Beer het licht uit. Dan sluit hij zich op in z’n zolderkamer in Amsterdam om ‘af te dalen’ in de gebeurtenissen van z’n leven. Het is een geschiedenis van verlies en verdriet, van schuld en schaamte, maar ook van vragen die misschien tot inzichten leiden. Beer is verscheurd, door een verinnerlijkte pijn waar hij niet omheen kan. Wat is het wat hij zo moeilijk over z’n lippen krijgt? En waar ligt de bevrijding?

Jeroen Olyslaegers maakt een nieuwe monoloog ‘Wildeman’ voor rasverteller Bob de Moor, uitgaande van zijn bejubelde historische roman ‘Wildevrouw’. Van het historische perspectief van de roman verschuiven we naar een ‘belijdenis’ waarin vragen gesteld worden over het waarom en de omvang van verdriet, over de daad- en veerkracht die een mens daar moet tegenover stellen.

Over Jeroen Olyslaegers
Jeroen Olyslaegers (1967) is schrijver van romans, columns en theaterteksten. Zijn roman Wij werd genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs. Met Wil won hij de Fintro Literatuurprijs. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre.

Over Bob De Moor
Bob De Moor (1949) is al van bij het prille begin een fundament van Theater Malpertuis. Eerst als acteur, daarna als artistiek leider (2002-2009). Na Malpertuis is De Moor bezieler geworden van het Vernieuwd Gents Volkstoneel waarmee hij, samen met vaste tekstschrijver Jo Van Damme, het genre een hernieuwde herkenning meegaf. De Malpertuisproductie Olivetti 82 speelde Bob maar liefst 150 keer. Tijd dus voor een waardige opvolger.

 

Productie: Theater Malpertuis
Spel: Bob De Moor
Tekst: Jeroen Olyslaegers
Vormgeving: Wim Loobuyck, Rik Teunis
Kostuum: Lieve Pynoo
Met dank aan: Tax Shelter & Vlaamse Gemeenschap

Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • VVK: 10 euro
  • Kassa: 14 euro
locatie
  • coStA
  • Sint-Andriesplaats 24
  • 2000 Antwerpen