Voor deze achtste editie van de Jazzkroegentocht, gooien cafés uit de Sint-Andrieswijk, het Schipperskwartier én het centrum hun deuren open voor topartiesten van lokale en minder lokale bodem.

Dit jaar op het programma:

SINT-ANDRIESKWARTIER

• Mathias Vercammen & Nabou Claerhout / St. Simonne – Sint-Andriesplaats 6 / 20:00-20:45 & 21:15-22:00

Mathias Vercammen (drums) en Nabou Claerhout (trombone) werden in 2013 na een auditie beiden geselecteerd voor de bigband Ghent Youth Jazz Orchestra. Hieruit ontstond een muzikale vriendschap die tot de dag van vandaag stand houdt. Door hun individuele muzikale zoektocht door de jaren heen steeds met elkaar te delen creëerden ze een blindelingse muzikale vertrouwensband. Het was dan ook een logische keuze dat Mathias Vercammen in 2016 de drummer van Nabou Claerhouts kwartet N∆BOU werd, dat in de afgelopen jaren al veel oren kon bekoren. Na verscheidene projecten met verschillende formaties waar ze samen aan deelnamen, koos het frisse duo ervoor met dit project te experimenteren met hun mogelijkheden als duo. Het is een project waar de dromerige sfeer wordt opgezocht met behulp van elektronica en akoestische elementen.
------------------------------------------------------------------------------------------
• Anthony Claeys 4tet / CoStA - Sint-Andriesplaats 24 / 20:30-21:15 & 21:45-22:30

Het Anthony Claeys 4tet brengt een mix van eigen composities en hedendaagse jazz. Anthony Claeys studeerde aan het Antwerpse Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Hij kreeg les van Hendrik Braeckman, Martijn van Iterson, Maarten van der Grinten, Karl van Deun, Serge Lazarevitch, Jesse van Ruller e.a. Anthony speelde o.a. met de jongeren-big band van Maria Schneider op Jazz Middelheim 2001, de Band of Conservatories Belgian Graduates tijdens Jazz à Liège 2002 en het Manhattan School of Music / Conservatorium van Amsterdam Ensemble tijdens het North Sea Jazz Festival 2002.

Anthony Claeys: elektrische gitaar
Egor Doubay: tenorsax
Frederik Madou: contrabas
Nico Mansenss: drums
------------------------------------------------------------------------------------------
• The Celestial Turkey / Beestenbos – Sint-Andriesplaats 17 / 21:00-21:45 & 22:15-23:00

The Celestial Turkey is een experimenteel elektronisch duo dat een mix brengt van free jazz, rock en drones. Hun doel is om de illusoire grenzen van muziek op hun manier te verleggen. Het gebruik van elektronische instrumenten zoals o.a. samplers en effecten, een getriggerde saxofoon en tegelijkertijd het ontwijken van traditionele vormen leidt naar een ruimte waar elk individu op uiterst persoonlijke wijze kan bijdragen aan de muziek.

Stefan Lievestro: pedal steel, electronica
Elvis Himan: drums, electronica
------------------------------------------------------------------------------------------
• Namid & Sondervan / Multatuli – Lange Vlierstraat 9 / 22:00-22:45 & 23:15-00:00

De gelegenheid – een nazomerbar ging seizoensgebonden de herfst in – had Namid en Dago Sondervan samengebracht. Een jazz-kwartet en een live-coder. Het analoge met het digitale. De saxofoons van bandleider Vincent Brijs, de contrabas van Fré Madou, de altsax van Sara De Meyer, de drums van Maarten Moesen en de algorhythm-and-blues van Sonic Pi. Het ging allemaal de deeltjesversneller in en dan was het wachten op een botsing van atomen.
De uitverkorenen in dat hof van heden waren getuige van de geboorte van een nieuw soort fusion. Een versmelting van elektronen en positronen voor wie de aantrekking groter bleek dan de zwaartekracht. Een kind van de kwantumliefde.
Het moet zowat voor het eerst geweest zijn dat een code zichzelf kraakte en een computer begon te syncoperen. Artificieel intelligent werd organisch slim. Eén grote, grillige, glooiende improvisatie.
Een poging om een oerknal in klank en beeld te vatten: Weather Report en Frank Deboosere, de Sahara en de toendra, Squarepusher en Pullover, Motown in Oneohtrix Point Neverland, Praxis en de snaartheorie, Marc Moulins Placebo met effect, Sun Ra en Moondog, Uncanny Valley of the Silicon Dolls, Luchtbal in Addis Abeba, man-machine learning, de Titanic-band op Das Boot, anarchie in Parliament, modale modules, cyber punk funk en future kraut shock. (Johan Faes)
------------------------------------------------------------------------------------------
CENTRUM

• Gansan / Cabron – Kaasrui 1 / 21:30-22:15 & 22:45-23:30

Gansan nodigt ons uit op een reis langs wegen die Europa en Afrika verbinden. Maar die wegen zijn meer dan eenrichtingsverkeer. Ze zijn in de eerste plaats een ontmoetingsplaats, een plek waar muzikanten elkaar treffen om samen muziek te maken. Het is het menselijk aspect dat primeert. De muziek van Gansan is essentieel en opgewekt en spreekt een universele taal wat haar toegankelijk maakt voor iedereen. Naast jazz of Afrikaanse muziek dansen ritmes, melodieën en harmonieën zij aan zij in een wervelwind van vreugde en broederschap. Dit project kaart ook een maatschappelijk thema aan : 'The African Way of Life' is een voorstel en een herinnering dat het centrum van de wereld zich niet per se daar bevindt waar men denkt. Gewoon voet zetten op Afrikaanse grond volstaat al om onmiddellijk aangestoken te worden door een cultuur van delen en respect voor essentiële waarden. Iedereen komt er op een onherroepelijke manier positief getransformeerd uit.
Net zoals bij het beluisteren van deze muziek.

Ludovic Jeanmart : soprano & alto saxophones
Nicolas Dechêne : electric guitar
Luc Evens : electric bass
Roel Poriau : drums
Ejaspapa Gnonlonfoun : percussions, voice
------------------------------------------------------------------------------------------
• Verbist-Verbist-Bogaerts-Van Dionant / De Muze - Melkmarkt 15 / 21:00-21:45 & 22:15-23:00

Piet en Milan Verbist, vader en zoon, spelen sinds Milan zijn kindertijd samen en hebben ook tijdens de lockdown niet stilgezeten. Ze verkennen het jazz idioom vanuit verschillende invalshoeken, met een sterke focus op de modale en hard-bop periode. Er worden dan ook naast standards vooral composities gespeeld van John Coltrane, Thelonious Monk, Joe Henderson, McCoy Tyner enz. Milan is intussen uitgegroeid tot een uitmuntend pianist en met Erik Bogaerts en Toon van Dionant komen de uitvoeringen helemaal tot hun recht. De formule werkt zo goed dat dit quartet in deze bezetting ondertussen een hechte band is geworden.

Piet Verbist: double bass
Milan Verbist: piano
Erik Bogaerts: tenor sax
Toon Van Dionant: drums
------------------------------------------------------------------------------------------
SCHIPPERSKWARTIER

• Joachim Badenhorst – Zero Years Kid / Coyote – Sint-Paulusplaats 1 / 20:00-20:45 & 21:15-22:00

De Antwerpse muzikant Joachim Badenhorst staat bekend om zijn klarinet improvisaties. Hij reisde de wereld rond met de klarinet onder de arm en nam talloze bejubelde albums op, zowel solo als met verschillende groepen (waaronder zijn Carate Urio Orchestra, Mógil, het Han Bennink Trio en Ruben Machtelinckx groep), hij is een leader artist op het Duitse Winter&Winter label.
Sinds enkele jaren maakt hij met pop liedjes onder het alias Zero Years Kid. Hiermee bracht hij ‘Ongerijmde Rijmen’ uit in 2019, een album dat focust op zijn stem en experimentele /melancholische liedjes.
Tijdens de Corona crisis kwam hij vast te zitten in Japan, en maakte daar het solo album ‘Kyoto’, een muzikaal dagboek van de vele noodgedwongen maanden ver weg van huis.
------------------------------------------------------------------------------------------
• RVB Quartet / Het Stadsmagazijn – Keistraat 7 / 20:30-21:15 & 21:45-22:30

Met een combinatie van stuwende grooves, heldere melodieën en improvisaties gebaseerd op interactie, streeft RVB Quartet naar een nauwe connectie met elkaar en met het publiek. RVBQ brengt vooral stukken, gecomponeerd door Rebekka, geïnspireerd door hedendaagse jazzcomponisten. Noem het Jazz-rock, Modern Jazz of impro-jazz maar laat het vooral het resultaat zijn van vier muzikanten die samen zichzelf en het publiek trachten te verrassen met momenten van spitsvondigheid in hun samenspel. Begin 2018 bracht de band haar debuutalbum ‘Crossing Dimensions’ uit op Solidude Records.
RVB Quartet = Rebekka Van Bockstal (gitaar), Marius Couvreur (drum), Elias Storme (sax) en Otto Kint (contrabas)
------------------------------------------------------------------------------------------
• Trio Puur/ Mallebabbe – Sint-Paulusplaats 4 / 21:00-21:45 & 22:15-23:00

Puur uit liefde voor muziek. Puur uit liefde voor elkaar. Een vrouwelijke Jazztrio met eenzelfde passie voor muziek en verhalen .
Zij brengen een programma van minder gekende standards van onder andere Norma Winston, Horace Silver,Ray Evans,…in een toegankelijke setting.

Zang: Nana Eyckerman
Piano: Fania Rodrigues Gonzalez
Contrabas: Ondine Quackelbeen
------------------------------------------------------------------------------------------
• Cinema Paradiso / Table Dance - Sint-Paulusplaats 25 / 21:30-22:15 & 22:45-23:30

Cinema Paradiso is Kurt Van Herck (Saxen) , Eric Thielemans (drums en percussie) en Willem Heylen (gitaar). Een jazz trio dat muziek brengt waaruit rust, muzikale vrijheid en speelsheid spreekt. Geïnspireerd door de muziek van Paul Motian gaat het trio aan de slag met zijn composities, aangevuld met eigen werk, standards en improvisaties die voortvloeien uit Motian’s muziek. Kurt en Eric speelden ergens medio jaren 90 een tijdje als onuitgegeven duo in het Antwerpse. Ook toen reeds werden ze geïnspireerd door Motian’s repertoire, het vrijere jazz repertoire en bloedmooie standards. 25 jaar later wordt de connectie terug leven ingeblazen, de draad weer opgepikt. Alsof tijd niet bestaat, of toch bijna niet, lijkt er niets veranderd aan het waarom van hun samenspel. Willem sluit daar wonderwel naadloos bij aan. Op het album is een extra gast uitgenodigd: Jozef Dumoulin op piano. Want Cinema Paradiso is dan wel een trio, de muzikanten willen hun muzikale tipi openstellen voor muzikale gasten. Bill frisell hoort de opnames en laat zich inspireren tot enkele mooie, oprechte woorden. Cinema Paradiso Volume 1. Want er komen beslist nog volumes aan.


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
locatie
  • Sint-Andrieswijk, centrum & Schipperskwartier