De Jazz Kroegentocht, een niet te missen jazz ervaring!

Cafés uit de Sint-Andrieswijk, het Schipperskwartier én het centrum gooien hun deuren open voor top jazz muzikanten van lokale bodem.

Het programma werd dit jaar samengesteld door curator Hanne De Backer, een geliefd baritonsaxofonist uit het Antwerpse met vlammende improvisatiesets op haar palmares.

De line-up:

SINT-ANDRIESKWARTIER

NAMID / St. Simonne – Sint-Andriesplaats 6 / 20:00-20:45 & 21:30-22:15

Namid is een jazzkwartet, opgericht door bariton saxofonist en componist Vincent Brijs met Sara Meyer op altsaxofoon, Maarten Moesen op drums en Fré Madou op contrabas en effecten. Het bewust weglaten van piano of gitaar geeft het combo veel harmonische en ritmische vrijheid. Ze vertrekken altijd vanuit de composities van Brijs maar eindigen vaak op onbekend terrein of buiten de piste; dit maakt hun spel speels en avontuurlijk. De thema's zijn lyrisch, de ritmes en improvisaties zijn energiek en soms ingetogen. De twee saxen gaan vaak in een innige conversatie en de effecten van Fré Madou dompelen het geheel onder in een psychedelische saus. Grote inspiratiebronnen zijn Ornette Coleman, Don Cherry en Art Ensemble of Chicago maar evengoed Tangerine Dream en Neu!

Sara Meyer: altsaxofoon
Vincent Brijs: baritonsaxofoon
Fre Madou: bas
Maarten Moesen: drums
------------------------------------------------------------------------------------------
NOA LEE / CoStA - Sint-Andriesplaats 24 / 21-22:15 (1 set)

Noa Lee is de vierkoppige band rond zangeres/pianiste Nina Kortekaas. De groep neemt je mee in hun atmosferisch en speels universum, gedragen door de krachtige stem van de frontvrouw. De teksten zijn een mengeling van eigen ervaringen, indrukken en fictieve verhalen. Voor hun debuut EP werkte de band samen met producer Pieter-Jan Coppejans (Eefje De Visser, Sylvie Kreusch). Voor de release van deze EP pakte Noa Lee uit met een bijhorende en adembenemende kortfilm die Nina Kortekaas zelf regisseerde en die gefilmd werd in de Blikfabriek in Hoboken.

Nina Kortekaas: lead vocals, synths
Boris Vanoverschee: bas, synths
Sebastan Leye: gitaar, backings
Robbe Broeckx: drums, backings

------------------------------------------------------------------------------------------
LORENZO OLA KOBINA TRIO / Beestenbos – Sint-Andriesplaats 17 / 20:45-21:30 & 22:15-23:00 

Lorenzo Ola Kobina is pianist, bassist, componist en producer. Hij brengt binnenkort zijn debuutplaat, Caprise De Dieu, uit met een mix van eigen composities en standards. Daarnaast speelt hij onder andere bij The Color Grey, Gaidaa en Glasshelder. Samen met drummer Simon De Rover studeert hij momenteel nog aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij ook bassist Soet Kempeneer leerde  kennen. Dit veelbelovende jonge trio speelt composities van Ola Kobina gecombineerd met standards die op een frisse en speelse manier gebracht worden.

Lorenzo Ola Kobina: keys
Soet Kempeneer: bas
Simon De Rover: drums


------------------------------------------------------------------------------------------
MACONDO / Multatuli – Lange Vlierstraat 9 / 20:45-21:30 & 22:15-23:00 

Macondo is het duo van de uit Benin afkomstige drummer en percussionist Angelo Moustapha (Philip Catherine, Lionel Loueke, Lara Rosseel) en de Belgische saxofonist Sylvain Debaisieux (Stéphane Galland, Lynn Cassiers, Pentadox, La Nuée). Elk vanuit hun eigen rijke en gevarieerde muzikale achtergrond, dialogeren ze met elkaar door middel van polyritmische en melodieuze verhalen, traditionele liederen en virtuoze en beklijvende improvisaties. Met een aanstekelijk spelplezier neemt het tweetal de luisteraar mee in hun energetisch universum.

Angelo Moustapha: drums
Sylvain Debaisieux: tenorsaxofoon


------------------------------------------------------------------------------------------
CENTRUM

MARTA WARELIS + ANDY MOOR / Cabron – Kaasrui 1 / 20:00-20:45 & 21:15-22:00

Pianiste Marta Warelis is een van de sterkhouders uit de Amsterdamse improvisatiescene. Als prominent lid van Amsterdamse Stichting Doek stuurt ze improvisatie en experiment actief aan en werkt ze geregeld met kleppers als Dave Douglas, Eric Boeren, Michael Moore, Ab Baars en Mike Reed of met bands als Hupata!, Omawi, PolyBand, Frank Rosaly’s Ruidoscuro. en Edge Ensemble. De in Londen geboren Andy Moor, leeft in Amsterdam en is lid van The Ex, Dog Faced Hermans en Kletka Red. Hij werkt samen met artiesten als Anne-James Chaton, Alva Noto, Thurston Moore, DJ /Rupture, John Butcher en Yannis  Kyriakides en is hij actief in improvbands als Lean Left met Terrie Ex, Ken Vandermark en Paal Nilssen-Love en Thermal met Butcher en Thomas Lehn.

Marta Warelis: piano
Andy Moor: gitaar

------------------------------------------------------------------------------------------
JARNO VERHEYEN KWARTET / De Muze - Melkmarkt 15  / 21:00-21:45 & 22:15-23:00

Jarno Verheyen behoort tot de jonge generatie jazztalenten die Antwerpen rijk is en verdiende als toetsenist ook al zijn strepen bij de band Blackwave. Zijn kwartet is een collectief van gelijkstemde en al even getalenteerde zielen met Jasper De Roeck op bas, Cedric De Lat op trompet en drumfenomeen Jesse Dockx. Ze spelen eigen repertoire waarbij ze zich graag laten beïnvloeden door o.a. Ambrose Akinmusire, Ben Van Gelder, Kenny Garrett, Robert Glasper, Brian Blade & The Fellowship Band, Christian Scott en vele andere hedendaagse componisten. 

Jarno Verheyen: piano
Cedric De Lat: trompet
Jasper De Roeck: contrabas
Jesse Dockx: drums

------------------------------------------------------------------------------------------
FREDERIK LEROUX + KRIS VANDERSTRAETEN + FRANS VANISACKER / Witzli Poetzli - Blauwmoezelstraat 8 / 20:00-20:45 & 21:30-22:15

Sinds 2014 vormen gitarist Frederik Leroux en percussionist Kris Vanderstraeten een opmerkelijk duo. Wars van strategie en vrij van centrum en zo klinken ze ook. Telkens begeven ze zich op het pad van de vrije improvisatie, gepakt met bittere humor, speelse ernst en experimentele frivoliteit. Voor hun meest recente album ‘Als ik niets meer van de kano zie’ vonden ze een natuurlijke bondgenoot die van de tandem een driewieler maakt. Rietblazer Frans Van Isacker breidt het klankenpalet en timbre uit van dezelfde muzikale microwereld.

Frederik Leroux: gitaar
Kris Vanderstraeten: drums
Frans Vanisacker: altsaxofoon

------------------------------------------------------------------------------------------
SCHIPPERSKWARTIER

• FLANK / Coyote – Sint-Paulusplaats 1 / 20:00-20:45 & 21:15-22:00

Flank is een nieuw trio aangevoerd door vocaliste Fien Desmet. Fien studeerde zang aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze kon er deel uitmaken van projecten met o.a. Tutu Puoane, Kristina Fuchs, Barbara Wiernik, Kurt Van Herck, Ben Sluijs, John Ruocco en Ambrose Akinmusire. Ze heeft haar eigen project MAY, is zangeres bij Wolf Trio met saxofoniste Marjan Van Rompay en pianist Wout Gooris, maakt deel uit van het vocaal ensemble Birds on a Wire en werkt mee aan een triphop-project van Engelse producer Sonny Dhanowa en zingt mee in het jongste project van Toots Thielemans Jazz Awardwinnaars Federico Stocchi en Daniël Jonkers. Ze vormt een muzikaal duo met contrabassiste Anneleen Boehme, met wie ze de muziek componeert voor verschillende theatervoorstellingen o.a. bij het Antwerpse Tutti Fratelli.
Fien Desmet: zang
Lukas Somers: gitaar
Daniël Jonker: drums

------------------------------------------------------------------------------------------
• AKI / Het Stadsmagazijn – Keistraat 7 / 20:30-21:15 & 21:45-22:30

Onder de naam ‘Aki’ schrijft  Anke Verslype haar eigen muziek en brengt ze deze naar buiten met verschillende bezettingen. In maart 2021 kwam de EP ‘Niobe’ uit met Marjolein Vernimmen (harp) , Ruben De Maesschalck (Bas) en Willem Heylen (Gitaar). Ze speelden in deze bezetting ook op Jazz Middelheim in september 2020 en werden achteraf door Klara de verrassing van het weekend genoemd. In het najaar van 2022 komt het eerste full album van het collectief uit. De bezetting blijft deze keer behouden, maar met toevoeging van Joachim Badenhorst op klarinet. Ook tijdens de jazzkroegentocht voert dit kwintet met zijn unieke sound je mee op een stroom van warmte en melancholie.

Anke Verslype: drums
Willem Heylen: gitaar
Ruben De Maesschalck: bas
Marjolein Vernimmen: harp
Joachim Badenhorst: klarinet

------------------------------------------------------------------------------------------
• SARAGON / Flux – Sint-Paulusstraat 1 / 20:30-21:15 & 21:45-22:30

Saragon is de band aangevoerd door componist, gitarist en oud-speler Peter Verhelst, in goed gezelschap van Anneleen Boehme (contrabas en zang) en Yves Peeters (percussie). De composities van Verhelst halen hun inspiratie uit de Arabisch-Andalusische cultuur, maar er is ook ruimte voor meer westerse harmonieën. Saragon is een muzikale ode aan de schoonheid van het leven, de multiculturele samenleving en de geschenken van deze wereld aan ieder van ons.

Peter Verhelst: oud, gitaar
Anneleen Boehme: contrabas
Yves Peeters: drums
 


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Sint-Andrieswijk, centrum & Schipperskwartier

Extra

Alle concerten zijn gratis